|

« Następny [PRZEŁADUJ] Poprzedni » [POWRÓT DO FORUM] [ZALOGUJ SIĘ] [Sortuj: Kaskadowo] [SZUKAJ] [Admin/Moderator] [Użytkownik] [Stały Użytkownik] [Member]
| Fe2O3 |
| |
| Autor: war | Odp: 39 | Ostatni: lukasz |
Czy dodanie do mieszanki piro Fe2O3 przyspiesza jej spalanie ? » war - 03-02-10 14:26  
Re. war: Zależy do jakiej mieszanki i jaką ilość. Generalnie jest to katalizatorem. » mlodychemik - 03-02-10 14:33  
Re. mlodychemik: Czym jest katalizator, możesz wytłumaczyć? :) » PiroBojd - 03-02-10 14:37  
Re. PiroBojd: Katalizator to substancja chemiczna, która dodana do układu obniża energię aktywacji reakcji chemicznej, czego efektem jest wzrost szybkości reakcji chemicznej. Pół sekundy guglania. » mlodychemik - 03-02-10 14:38  
Re. mlodychemik: jeśli katalizator, Fe2O3 dodany do mieszanki ją przyśpiesza, to na jaką cholerkę, dodawać Fe2O3 do B&T, przecież świeca powinna palić się wolno, a nie szybko ? » PiroBojd - 03-02-10 14:42  
Re. PiroBojd: Skąd pomysł że powinna się wolno palić? » mlodychemik - 03-02-10 14:47  
Re. mlodychemik: Hmm, żeby nie była tak "agresywna", tylko paliła się wolno a nie "wysrała"cały dym na raz. » PiroBojd - 03-02-10 15:00  
Re. PiroBojd: Przyspieszenie jest pojęciem względnym. » mlodychemik - 03-02-10 15:03  
Re. mlodychemik: świece dymne np b&t w korpusie się prasuje, a co jeśli wezmę patyk i młotkiem to b.mocno ugniote zamiast ugniatać ręką (prasowac) b&t w korpusie? » PiroBojd - 03-02-10 15:38  
Re. PiroBojd: Stary co to za pytania? Świeca dymna służy do stworzenia zasłony dymnej. Chyba lepiej postawic taką zasłonę jak najszybciej prawda? Prasowanie to też pojęcie względne... Praoswac możesz żelazkiem... UBIJANIE mieszanki służy tylko do zmniejszenia objętości w takiej świecy. Ręką to raczej prasowac mieszanek nie można (chyba, że żelazkiem). » lechu3 - 03-02-10 16:09  
Re. lechu3: Tlenek zelaza katalizuje glownie reakcje utleniania roznych zwiazkow, mozna uzyc go do utleniania SO2 do SO3 przy produkcji kwasu zamiast tlenku wanadu, oczywiscie wydajnosc jest mniejsza, ale dziala. Przy mieszankach z glinem jest dodatkowo dobry gdyz reaguje z nim dajac dodatkowa energie co w ukladzie zamknietym zwiekszy predkosc spalania, zwiekszy cisnienie co zaowocuje mocniejszym wybuchem no i ewentualnie iskrami roznej wielkosci z powstalego zelaza » Ripper87 - 03-02-10 16:14  
Re. Ripper87: Żeby przyspieszyć spalanie w MP daje się około 3-4% rdzy do całości, tak ? » war - 03-02-10 16:39  
Re. Ripper87: 4% to juz przesada moim zdaniem, ja jak dotad spotkalem sie z 1-2% katalizatora w MP » glebojad - 03-02-10 17:01

Re. glebojad: a jeśli zrobię takie B&T : 45% KNO3 24%Cukier 27%Wosk 4% Fe2O3 Będzie to lepsze od orginału, czy za dużo katalizatora? » PiroBojd - 03-02-10 19:02

Re. war: war - rdza to nie tylko tlenek żelaza ale też inne jego związki np węglan, siarczyn, siarczek, każda możliwa sól która może powstać z wodorotlenku żelaza i gazu z powietrza. pirobojd - jak nie zrobisz to nie sie nie dowiesz... » Ripper87 - 03-02-10 19:14  
Re. Lund: Najprościej będzie to chyba sprawdzić. I warto było by napisać co się ma na myśli pod pojęciem 'lepsze'. Dłużej się palące? O niskiej temperaturze? O smaku malin? » mlodychemik - 03-02-10 19:45

Re. mlodychemik: MMMm maliny:D Z katalizatorem na pewno sie szybciej spali, a chyba o to nam chodzi zeby zrobic duzo dymu w krotkim czasie. Nie zeby sobie pierdzialo dymkiem przez 10 minut. » glebojad - 03-02-10 19:54

Re. PiroBojd: racja testy chłopaki testy wszystko nie jest podane na tacy piro nie dla leni a i tak jest w tym sporo dobrej zabawy na dodatek z takimi prostymi przepisami i można się wiele dowiedzieć. Kolorowe świece dymne to już całkiem inna bajka... » Lund - 03-02-10 21:23  
Re. glebojad: War/Pirobojd/War/pirobojd - tylko takie wątki sie przewijają ostatnio. Katalizator obniża barierę energetyczną, ale - po reakcji pozostaje niezmieniony, panowie! Pamiętać o tym! Dlatego, siarka, mylnie nazywana katalizatorem, nim być NIE MOŻE. Siarka spala się do SO2, względnie SO3 - a więc nie powstaje na koću sama S. Nie nazywajcie jej w prochu czarnym katalizatorem. To że przyśpiesza spalanie [podobno] bądź ułatwia zapalność, nie czyni z niej pełnoprawnego katalizatora. » Exploboy - 03-02-10 22:14  
Re. glebojad: A się chłopak pultał że na niego najeżdżam a tu jak widać nie tylko ja tak uważam:) Heil, synu! » mlodychemik - 03-02-10 22:46

Re. mlodychemik: Prawda jest taka ze 95% odpowiedzi na te pytania sa na PP albo forum pirotechnicznym. Wystarczy duzooo czytac i wszystko sie wie:) Ale przynajmniej czasem moge wyjsc na madrego:D » glebojad - 04-02-10 09:19

Re. Exploboy: to źle że piszę na forum? » PiroBojd - 04-02-10 14:37  
Re. PiroBojd: Źle JAK piszesz a nie ŻE piszesz. » mlodychemik - 04-02-10 15:05  
Re. mlodychemik: A ja od razu sie zapytam: Czemu niektorzy (w tym osoby bardzo dobre z star minach i szelkach uwazaja ze red TT to zlo i w ogole?) Kilka razy sie z tym spotkalem a nigdy nikt nie powiedzial wlasciwie czemu;/ » glebojad - 04-02-10 19:46  
Re. ziom: Może dla tego ze zawierają dużo siarki (20%) A jak wiesz chloran nie lubi siarki :P Ja tam osobiście nic nie mam do tych gwiazdek, dają ładny kolorek. » lukasz - 04-02-10 20:18

Re. glebojad: Dwóm osobą z forumpirotechniczne.pl zapaliły się podczas suszenia. » ziom - 04-02-10 20:56  
Re. lukasz: to ja przy okazji sie spytam czemu albo mi rozwali szele w rurze albo mozdzierz rozpier... albo tylko wypluje ladunek? ogolnie potrzebuje pomocy fachowca co juz nie jedno miotnąl chętnie na priva » mat136 - 04-02-10 20:57  
Re. mat136: A więc tak. Mówisz że albo Ci szelkę wypluwa albo rozdupca wszystko. Ja poradziłem sobie z tym w następujący sposób. http://img63.imageshack.us/i/beztyt uupv.png/ Gdy mam gotową szelkę, to robię mały pojemniczek na lift'a i przyklejam go do szelki vikolem. Taką szelkę pakuje do moździerza (jest tak dopasowana aby sama spadła na dno, ale nie za szybko) Później tylko visco od boku i gotowe. » ziom - 04-02-10 21:13  
Re. ziom: Ja tam nie daje kubeczka, sypie filt bezpośrednio na zatyczkę, ten kubeczek ma jakieś określone zadanie ?? » lukasz - 04-02-10 21:20  
Re. lukasz: Ladnie lift sie rozpedza i ogolnie wszystko sie odpali, jest o wiele wygodniejsze bo mozesz podpalic szelke i ja wrzucic, nie trzeba sie pieprzyc. robie identycznie jak ziom(tylko szelki kuliste:d) i nigdy mi sie nie zdarzylo ani zeby wyplulo ani zeby rozwalilo mozdzierz a 3" mam tylko 2,2 mm pcv wzmocniome 6 opaskami zaciskowymi http://www.youtube.com/watch?v=pDgx rB2DQz8 jak widac leci wysoko:)(na tym fimie za wysoko:)) Czyli robienie tych gwiazdek na wodzie odpada? » glebojad - 04-02-10 21:26  
Re. lukasz: ładna szelka tylko mało gwiazdek , jaki skład dragonów ?? » lukasz - 04-02-10 21:45

Re. lukasz: szczerze mowiac to wzialem kupilem kilka cracling balli w hurtowki pobliskiej i rozbroilem je na dragony i utoczylem na nich gwiazdy:) jak widac o wieeeeeeele za male » glebojad - 04-02-10 21:51

Re. glebojad: aaa to szczwany lis z Ciebie :D » lukasz - 04-02-10 21:52

Re. lukasz: Bd sie pieprzyl z robieniem jak za 12 zlotych kupilem 72 te kulki:P srodek z kulki krusze na jakies 10 kawalkow i mam 10 gwiazdek kazda strzela 3-4 razy:) jak sie komus chce to mozna na pojedynczym dragonie to z jednej kuleczki ma ze 40 gwiazd:) » glebojad - 04-02-10 21:56

Re. glebojad: Red i Green TT to najlepsza magia jaką znam i czynnie stosuję, bo są uj elo pro kozak :D » Exploboy - 04-02-10 22:02  
Re. Exploboy: Green juz sie przekonalem ze sa przepiekne, ale red jeszcze nie robilem bo nie mam nc i chcialem najpierw sie dowiedziec czy na wodzie i dex tez mozna robic bez obawy przed spalonym grzejnikiem:) » glebojad - 04-02-10 22:08  
Re. glebojad: no takie patenty z kubeczkami juz tez robilem, wlasciwie to tak robie teraz, i to samo bylo, teraz dla wygody robie to w takich woreczkach z chusteczki, bo latwiej przedziurawic jak jest lont wprowadzany dziurka w mozdzierzu, mysle ze problem jest w lifcie bo miotam jak narazie h3 , czarnucha nie zrobilem jeszcze dobrego, chociaz probuje od 2 lat:/ czy to mozliwe ze dalem za duzo i szelke rozerwalo od liftu? jak to dziala? » mat136 - 04-02-10 22:42  
Re. mat136: Za duża ilość liftu rozerwie moździerz czy szelkę, dlatego trzeba mieć wprawę z h3 chyba, że używamy p.cz w tym przypadku jak sypniemy trochę więcej nic wielkiego się nie stanie. Szelka musi sama opaść na dno moździerza, powinna mieć trochę luzu jakieś 1-2mm Ktoś kiedyś mi pisał ze w komercyjnych takich cudeńkach odstęp szelki od ścianek moździerza wynosi 5mm, ale mi się wydaje że to jednak za dożo. A ile dajesz lifta ?? i ile warzyła szelka ?? wchodziła ciasto czy sama opadła?? H3 klasyczny (70/30) czy z dodatkiem siarki ?? » lukasz - 04-02-10 23:48  
Re. lukasz: no to widocznie dawalem za duzo lifta, zawsze wiecej, bo mi sie wydawalo ze jak nie rozdupcy mozdzierza to poleci wysoko a tu sie okazuje ze od tego mogla szelka wybuchnac, a z luzami to rozne bylo, wlasciwie za kazdym nie udanym razem robilem mniejsze przerwy bo myslalem ze w koncu strzeli, no H3 klasyczny bo juz sie nie chcialem ceregielic » mat136 - 05-02-10 15:04  
Re. mat136: ważna tez sprawa w szelkach jest dobrze umocować opóźniacz, jak się tego dokładnie nie zrobi to lont wbije Ci się w wnętrze szelki i spowoduje z byt wczesne odpalenie burstu i booom » lukasz - 05-02-10 20:37  
[0.13082 s.] [POWRÓT DO FORUM]
The Forum (Ver. 4.21) © PIROPORTAL.ORG [ZbYcH]
|