|

« Następny [PRZEŁADUJ] Poprzedni » [POWRÓT DO FORUM] [ZALOGUJ SIĘ] [Sortuj: Kaskadowo] [SZUKAJ] [Admin/Moderator] [Użytkownik] [Stały Użytkownik] [Member]
| Utleniacze |
| |
| Autor: war | Odp: 28 | Ostatni: war |
lepszym utleniaczem jest kclo3 czy kmno4? » war - 25-01-10 20:17  
Re. war: bardzo dobrym utleniaczem jest kwas azotowy(dymiący) » shogun68 - 26-01-10 17:31  
Re. shogun68: Do chemii analitycznej lepszy byłby KMnO4. Zależy - jak zrobisz achtunga na suchych zatyczkach, kupisz piwo i pójdziesz go wysadzić w ciągu 2 godzin, to się nic nie stanie i będzie kozacki. » Exploboy - 25-01-10 22:10  
Re. Exploboy: Pod warunkiem, że nie nawali się i nie rozleje browara na petardę. Lepiej nie pisz nic o browarze obok petard, bo deprawujesz młodzież! ;D » orzech_leba - 25-01-10 22:16  
Re. orzech_leba: No to peszek - browar po achtungu, jak sie nie umiecie zachować. Nie ma takiego bicia! » Exploboy - 25-01-10 22:48  
Re. Exploboy: Ja zawsze preferowałem KClO3 - raz, że nie ma ryzyka, że walnie od wilgoci a dwa to przy okazji nie brudzi łapek ;P » orzech_leba - 25-01-10 21:53  
Re. orzech_leba: co myślicie o fb 50% kclo3 25% s i 25% al dark (5um) ? » war - 26-01-10 09:34  
Re. war: Za dużo siarki moim zdaniem. » orzech_leba - 26-01-10 16:44  
Re. orzech_leba: Zależy jeszcze do czego chcesz ożywać tych utleniaczy ? i druga sprawa to kwestia bezpieczeństwa na kclo3 f-bki są bezpieczniejsze, ale znowu nie dorównaj szybkości spalania na kmno4. Co nie znaczy ze na kclo3 nie zrobisz pożądanej petardy o dużej mocy. » lukasz - 25-01-10 20:22  
Re. lukasz: Co tez nie znaczy ze chloran jest calkiem bezpieczny:P Ale oczywiscie trzeba znalesc to miejce w ktorym jest w miare bezpiecznie i sa dobre osiagi. A co do piwa to moze lepiej po:P » glebojad - 26-01-10 09:56  
Re. glebojad: Jak ktoś przestrzega BHP to KClO3 to taki szatan nie jest, ale w ogóle lepszy KClO3, bo taki bardziej "fajny" ;p » PiroBojd - 26-01-10 10:21  
Re. PiroBojd: testował ktoś taką mieszankę ?: 50% KCLO4 50% AL (bright 45um) » war - 26-01-10 12:09  
Re. war: Może youtube? » PiroBojd - 26-01-10 15:08  
Re. PiroBojd: czy to prawda że mieszanka Mg 50% Ba(No3)2 50% jest jednym z najmocniejszych f-beków ? » war - 26-01-10 19:20  
Re. war: tak ale trzeba mieć bardzo małe rozdrobnienie mg, Jak ja robiłem taki f-kek na ,Mg116 mikronów to nie mogłem go podpalić zapałka a odpalony od h3 jest całkiem całkiem. Ale proporcje były chyba takie 70 Ba(No3)2 30 Mg » lukasz - 26-01-10 19:34  
Re. lukasz: ja mam mg 63um więc jest sporo drobniejszy. a co do proporci to słyszałem że 50/50 to najlepsze rozwiązanie. » war - 26-01-10 19:57  
Re. war: spróbuj :) » lukasz - 26-01-10 20:00  
Re. lukasz: Można w tej mieszance zastąpić Mg, Al-em, albo PAM-em ? » PiroBojd - 26-01-10 20:08  
Re. PiroBojd: Można ale z Al będzie wolniej się spalała. » lukasz - 26-01-10 20:12  
Re. lukasz: co da większego kopa: kclo4 70% al dark 30% czy kclo4 75% al dark 25% ? » war - 27-01-10 12:37  
Re. war: z moich testów najlepiej się spisało kclo4 60% al dark 40% choć przyznam że w proporcjach 70/30 po dodaniu odrobiny fe2o3 też nie było złe, pokombinuj z innymi proporcjami i się pochwal :) » Lund - 27-01-10 14:59  
Re. Lund: Czy może mi ktoś podać z tych utleniaczy ich "siłę utleniania" od NAJWIĘKSZEJ do NAJMNIEJSZEJ? Oto te utleniacze: Azotan potasu Azotan Amonu Azotan Strontu Azotan Sodu Azotan Baru Chloran Potasu Nadchloran Potasu Tlenek żelaza Dzięki z góry, pozdrawiam.. » PiroBojd - 27-01-10 21:10  
Re. PiroBojd: "Siła utleniania" dzieli się na reaktywność, czyli łatwość oddawania tlenu, oraz zawartość tlenu. Właściwości danego związku zależą także od tego z czym reagują. Przybliżony "szereg" ze względu na łatwość oddawania tlenu, od najtwardszego, do najbardziej rozpustnego: tlenek żelaza - azotan amonu następujące cztery w jednym miejscu { - azotan sodu - azotan potasu - azotan strontu - azotan baru } - nadchloran potasu - chloran potasu - nadmanganian potasu (nie było, ale tu go umieszczę). - Chyba zrobiłem listę odwrotnie niż chciałeś, ale napisałem już i nie chce mi się tego odwracać. Oczywiście także właściwości fizyczne utleniacza mogą wpływać na gotową mieszankę - bezwodna mieszanka na NaNO3 będzie taka sama jak na KNO3, ale ten pierwszy jest higroskopijny, co może trochę pogorszyć jakość mieszanki z czasem. Jak już mówiłem powyższe utleniacze mają różne specyficzne właściwości. Na przykład jedynym zdolnym do detonacji samodzielnie czy też w mieszaninie z innymi substancjami to NH4NO3. KClO3 staje się MWK w mieszaninie z reduktorem - naftą czy też kwasem tłuszczowym. KClO4 ani KMnO4 tego nie potrafią. KMnO4 jako najmocniejszy potrafi utleniać różne rzeczy z roztworu - z tego co kojarzę można nim na gorąco nawet pooksydować aluminium. Z cukrem reaguje wytwarzając natychmiast ciepło. Alkohole poliwodorotlenowe potrafią się w połączeniu z nim zapalić w kilka sekund. Utleniacze mają różne fajne właściwości, a lista którą podałeś jest króciutka. Jest ich jeszcze trochę i stosuje się je w pirotechnice i nie tylko. » Fuxseb - 28-01-10 01:00  
Re. Fuxseb: łał :D Dzięki, ciekawa lektura. A o jakie utleniacze Ci chodzi, które jeszcze stosuje sie w piro ? » PiroBojd - 29-01-10 17:47  
Re. PiroBojd: Na przykład nadchloran baru jest dużo bardziej zajebisty niż chloran potasu z azotanem baru. Niestety nie było mi dane nim się pobawić, ale na pewno da ładniejszy zielony kolor. A że utleniaczem jest dość silnym to flary na nim zapewne odchodzą niezłe. - Innym przykładem ciekawego utleniacza będzie nadchloran amonu, w połączeniu z chyba magnezem, ale nie pamiętam, daje fajne paliwo rakietowe. Za to chloran amonu, który w pewnych ilościach powstaje np. kiedy dodamy chloranu potasu do azotanu amonu, jest dość niestabilnym związkiem, zdolnym do samoczynnej detonacji. Nie słyszałem żeby ktoś robił doświadczenia, wiem to z jakiegoś prewencyjnego artykułu z jakiejś książki, typu czego z czym nie mieszać i dlaczego. (kszszt, nie czytać dalej!) Za to w innym miejscu przeczytałem że jest dobry do uwrażliwienia NH4NO3, i żeby dodać go zaraz przed odpaleniem ładunku, ale wybacz, tego wątku nie kontynuuję bo to już MWK, o czym tu niestety nie wolno mówić. » Fuxseb - 30-01-10 01:35  
Re. Fuxseb: Im więcej utleniacz w mieszance (oczywiście bez przesady) tym szybsze spalanie ? » war - 01-02-10 18:31  
Re. war: Tak, no ale bez przesady :) Zrób sobie jakiś proch (może być czekoladowy) w jednym daj mniej utleniacza a w jednym więcej i porównaj, szybkość też zależy od tego czy przegryzałeś mieszankę, czy dobrze zmielona i czy nie jest wilgotna! » PiroBojd - 01-02-10 22:12

Re. war: Lepiej dac nadmiar reduktora niz utleniacza jesli chodzi o pirotechnike widowiskowa, bedzie sie on dopalal w powietrzu dajac lepszy efekt, co do prochu to nadmiar reduktora pozwala pozbyc sie zanieczyszczen w postaci stopionej saletry i utrzymac mozdzierz w dobrym stanie. Predkosc spalania moze i minimalnie spada, ale przy dobrze przyrzadzonej mieszaninie nie powinno to stanowic problemu, co wiecej reduktory sa zazwyczaj tansze niz utleniacze wiec kilka groszy takze zaoszczedzimy. » Ripper87 - 02-02-10 15:15  
Re. Ripper87: Dzięks za odpowiedz :) » war - 02-02-10 18:49  
[0.09014 s.] [POWRÓT DO FORUM]
The Forum (Ver. 4.21) © PIROPORTAL.ORG [ZbYcH]
|