« Następny   [PRZEŁADUJ]   Poprzedni »
[POWRÓT DO FORUM] [ZALOGUJ SIĘ] [Sortuj: Wg. Kolejności] [SZUKAJ]

[Admin/Moderator] [Użytkownik] [Stały Użytkownik] [Member]

• Korpusy
  • Autor: rurykowOdp: 6Ostatni: Grzybek

Ja mam pytanko tzn jestem ciekawy jak ma sie grubość i jakość korpusu do mocy / głośność wybuchu?? Czy jest tak ze im mocniejszy korpus to mocniejszy wybuch?? Czy jak zrobię korpus z grubymi i wytrzymałymi ściankami to czy petarda bo o nich mowa będzie efektowniejsza?? Pozdrawiam. . .
    » rurykow - 16-05-07 14:14

Raczej coś w tym jest ale jeszcze zależy od mieszanki i jej jakość np. dobrej jakości p.cz. mocniej wybuchnie w rurce pcv od rury z puszki po piwie patrz też na ciśnienie jakie wywołuje. Jak się myle to mnie poprawcie
    » Target - 16-05-07 14:49

im mocniejszy korpus tym glosniej wybucha i jest wiekszy wybuch.
    » Lund - 16-05-07 15:07

to chyba logiczne. pozwole sobie zacytowac :
    Polega ona na uwięzieniu szybko spalającej się mieszaniny pirotechnicznej, w mocnym i zarazem szczelnym opakowaniu lub korpusu. Wtedy wówczas w środku korpusu, podczas zapłonu mieszanki zachodzi reakcja między paliwem i utleniaczem, wytwarzając wysoką temperaturę, która to powoduje !!wzrost ciśnienia!! a uwalniana energia i gazy penetrują opakowanie szukając ujścia. (...) korpus opakowania "wymięknie" a wtedy będziemy mieli oczywiście do czynienia z cudownym zjawiskiem jakim jest WYBUCH.
    jak cisnienie rozrywa petarde to raczej im grubsze scianki i mocniejszy korpus tym wiekszy huk (oczywiscie zalezy to takze od mieszaniny)

» Grzybek - 16-05-07 15:41

Ja pozwole sobie dodac do tego ze aby huk wzrosl dwukrotnie to moc musi byc 10-krotnie wieksza.
    » DNF - 16-05-07 17:27

Czyli jak zrobię petardę np z p.cz to im grubszy i mocniejszy korpus wykonam to mocniej wybuchnie?? (wiem ze to jest też zależne od mieszanki) Tylko ze jak będzie za mocny to tylko zasyczy, zadymi i po sprawie:) musi być mocny ale na tyle żeby sie rozleciał przy zapłonie mieszanki....
    » rurykow - 16-05-07 18:13

tak.
    » Grzybek - 16-05-07 19:42

[0.07311 s.]   [POWRÓT DO FORUM]

The Forum (Ver. 4.21) © PIROPORTAL.ORG [ZbYcH]